Όταν στον άνθρωπο γεννήθηκε η έννοια της ανάγκης, την ίδια στιγμή γεννήθηκε και η έννοια της οικονομίας. Στην πορεία των χρόνων που ακολούθησαν , η επικράτηση του οικονομικού ορθολογισμού οδήγησε σε έναν μονομερή προσανατολισμό, όσο αφορά στη μελέτη των οικονομικών μοντέλων και συστημάτων, γεγονός που επέφερε την αντίφαση και την κρίση στη σημερινή οικονομία.
Η οικονομική σκέψη μελέτησε το περιορισμένο και τα πάσης φύσης προβλήματα που προκύπτουν από αυτό. Η ύπαρξη του περιορισμένου στους συντελεστές παραγωγής καθώς και στα μέσα παραγωγής, σε συνδυασμό με τις ανθρώπινες ανάγκες, προκάλεσε δράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και διαμόρφωσε τα διάφορα κοινωνικά συστήματα.
Όμως η αδυναμία της οικονομικής σκέψης να συσχετίσει την οικονομία με τη μελέτη των φυσικών οικοσυστημάτων και να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των αλληλεπιδράσεων και των προσαρμογών που συμβαίνουν στη φύση στα οικονομικά της μοντέλα , αποθάρρυνε την ισορροπημένη ανάπτυξη και οδήγησε σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε κρίση.
Σήμερα για να διασφαλιστεί η προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθίσταται πλέον αναγκαίο το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο να συνεργαστεί με την επιστήμη της οικολογίας. Με αυτόν τον τρόπο η αναγέννηση της οικονομικής σκέψης θα δώσει το προβάδισμα στην αειφόρο ανάπτυξη και θα χαρίσει μεγάλα άλματα πολιτισμού στην ανθρωπότητα.

Πολύζου Ειρήνη
Γεωπόνος-Σύμβουλος αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης