H παθητική  προστασία των καλλιεργειών θεωρείται ως ένας πολύ βασικός  παράγοντας  για ένα  επιτυχημένο οικονομικό αποτέλεσμα σε μια γεωργική επιχείρηση.

Η έννοια της παθητικής προστασίας περιέχει  την έννοια της ευδοκίμησης ενός προϊόντος στην γεωργία και η  γνώση της  απαιτεί την προσεκτική  εξέταση του κλίματος μιας περιοχής και την καταγραφή του σε βιοκλιματικές μελέτες  καλλιεργειών, πριν την εγκατάστασή τους σε κάποιο αγροτεμάχιο. Οι συγκεκριμένες μελέτες αναλύουν τις περιβαλλοντικές  παραμέτρους του κλίματος της περιοχής .Με αυτόν τον τρόπο  η ηλιακή ακτινοβολία, η  κατεύθυνση των ανέμων, η θερμοκρασία αέρος και εδάφους, καθώς και τα επίπεδα βροχής και  υγρασίας, όπως αυτά διακυμαίνονται  κατά την διάρκεια των εποχών του έτους, υποδεικνύουν  «το ευδόκιμο» μιας περιοχής, προλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο λανθασμένες καλλιεργητικές επιλογές.

Επί πρόσθετα, η λεπτομερής  εξέταση του μικροκλίματος ενός  αγροτεμαχίου το οποίο πρόκειται να καλλιεργηθεί όπως η επισήμανση των ιδιαιτεροτήτων της τοπογραφικής του θέσης, η μελέτη του ανάγλυφου του εδάφους,  ο προσδιορισμός των υπήνεμων και προσήλιων μερών του   και η γειτνίαση του με υδάτινους όγκους, δίνουν  πληροφορίες που αφορούν στην ποικιλία και στο είδος των καλλιεργειών που επρόκειτο να ευδοκιμήσουν στην περιοχή.

Φυσικά  οι μέθοδοι καλλιεργητικών τεχνικών που θα ακολουθήσουν οι καλλιεργητές, καθώς και η  φύτευση  φυσικών ανεμοφρακτών  σε περιοχές που πλήττονται από δυνατούς ανέμους, αποτελούν μέτρα παθητικής προστασίας, τα οποία όμως ελέγχονται από τον άνθρωπο  και δρουν επίσης καθοριστικά, επηρεάζοντας την πορεία μιας γεωργικής εκμετάλλευσης και ενισχύοντας τη φυσική της άμυνα απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συμπερασματικά, πριν την εγκατάσταση μιας καλλιέργειας σε μια περιοχή, θεωρείται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος που θα φιλοξενήσει την καλλιέργεια ,ώστε τα αποτελέσματα της ευδοκίμησης να ευνοήσουν το μέλλον της αγροτικής κοινότητας.

Πηγή: www.eudokimo.com