Η περιγραφή μιας φυσικής εικόνας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση, και αυτό γιατί η ευκρίνεια με την οποία αποδίδεται η εικόνα των πραγμάτων, πρωταγωνιστεί αδιαμφισβήτητα ως φυσικό ταλέντο στην εξιστόρηση ενός τοπίου.
Αυτό σημαίνει πως κατά την παρατήρηση ενός φυσικού περιβάλλοντος ή φυτικού προϊόντος που υπέστη μερική ή ολική καταστροφή , λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, και την απόδοση της εικόνας του για την εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛ.ΓΑ. καθοριστικό ρόλο, πέραν της επιστημονικής γνώσης, παίζει η περιγραφική και παρατηρητική ικανότητα που μπορεί να έχει ένας γεωτεχνικός εκτιμητής και η οποία με το πέρασμα των χρόνων χαρακτηρίζεται ως εμπειρία.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα αν όλοι οι γεωτεχνικοί είναι εν δυνάμει εκτιμητές, δεδομένου πως σε κανένα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή Σχολή δεν έχουν εκδοθεί επιστημονικά συγγράμματα για τον τρόπο υπολογισμού της αναμενόμενης φυτικής παραγωγής, μέσω της αντιληπτικής ικανότητας και της τεχνικής της παρατήρησης.
Η συγγραφή των εγχειριδίων εκτιμητικής του ΕΛ.Γ.Α. έχει βασιστεί καθαυτού στην παρατήρηση γεωτεχνικών, ικανών στην αφηγηματική περιγραφικότητα, που περπάτησαν χρόνια τους αγρούς και οι οποίοι συνδυάζοντας την γεωπονική γνώση με απλές μαθηματικές πράξεις κατάφεραν να περιγράψουν τη φυσική εικόνα και να υπολογίσουν την αναμενόμενη παραγωγή και τις ζημιές της από φυσικά καταστροφικά αίτια.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η αξιόλογη αυτή προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής της γνώσης σε εγχειρίδια εκτιμητικής, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό επίτευγμα που βοήθησε το εκτιμητικό έργο των γεωτεχνικών εκτιμητών, πλέον όμως η μετασχηματιστική πορεία του τρόπου σκέψης, σε συνδυασμό με την αλματώδη πορεία της προσφοράς και ζήτησης της πληροφόρησης, καθιστούν αναγκαίο τον εμπλουτισμό της συσσωρευμένης γνώσης με νέα δεδομένα που αφορούν τη διαχείριση των γεωργικών εκτιμήσεων.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν θα πρέπει να παραμείνει ένας οργανισμός μιας προδιαγραμμένης τεχνικής, αλλά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το έργο του και το σημερινό οργανωτικό του σύστημα, στα πλαίσια μιας γενικότερης επιχειρηματικής γεωργικής ανάπτυξης στη χώρα μας και να αποδεχτεί την συνάρθρωση παλαιών και νέων εκτιμητικών τεχνικών για την άσκηση πλέον αποτελεσματικής εκτιμητικής πολιτικής.
Πηγή: Ειρήνη Πολύζου
Γεωπόνος-Σύμβουλος αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης