Η δημιουργία σχολικών λαχανόκηπων και κήπων είναι μια δράση που εμπνέει και γοητεύει τους μαθητές. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό περιβάλλον μάθησης που αναδεικνύει το ιδεώδες της Παιδείας και παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν και να εμπεδώσουν δυσνόητες έννοιες.Οι μαθητές δημιουργούν μέσα στη φύση και πάνω σε αυτή, αναπτύσσοντας την πρώτη τους οικονομική δραστηριότητα η οποία παίρνει τη μορφή εικονικής επιχείρησης. Παράλληλα ισχυρές διδαχές όπως οι τεχνικές επιδεξιότητας, η πρωτοβουλία, η ανταλλακτική ικανότητα, οι συνεργασίες κ.λ.π. προσεγγίζουν με μια ευχάριστη και ελκυστική διαδικασία τη σκέψη των μαθητών και προσθέτουν σημαντικό επιστημονικό υπόβαθρο στο ταξίδι της γνώση τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι σχολικοί κήποι θα πρέπει να συνοδεύονται ταυτόχρονα από εξειδικευμένα βιωματικά μαθήματα τα οποία ταυτίζονται με την οικονομία ,την επιχειρηματική δράση , τον πολιτισμό και την ποιοτική Παιδεία.
Επομένως κάθε σχολείο που προσβλέπει στην ανάπτυξη της Παιδείας είναι απαραίτητο να εισάγει στον εκπαιδευτικό του κύκλο τον σχολικό κήπο. Σε χώρες όπως η Ελλάδα αυτού του είδους η βιωματική εκπαίδευση δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Το όφελος που αναμένεται για την Παιδεία μας αλλά και για τη Χώρα μας θα είναι πολλαπλό.
Αυτό σημαίνει πως το σχολείο μπορεί να αποκτήσει εκ νέου μεγάλο ενδιαφέρον για τους μαθητές και ταυτόχρονα να τους εμπνεύσει την επιχειρηματική σκέψη.

Πηγή: Πολύζου Ειρήνη
Γεωπόνος -σύμβουλος αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης